Mångfald i spelbranschen
 

Strävandet efter lika möjligheter är lika viktigt i spelbranschen som i övriga samhället, inte minst för att säkra den bästa kompetensen och vidga målgruppen för spelen. Här listar vi olika initiativ och organisationer som arbetar med att öka mångfalden i spel och spelbranschen. 


Diversi

Diversi

Diversi skapades 2013 som ett initiativ för att lyfta fram och stärka mångfalden i svensk spelutveckling. Målet är att er människor ska känna sig hemma i spel, communitys, spelutbildningar och spelföretag. Spel är inte en angelägenhet för några fåtal, det är en viktig del av samhället – konstnärligt, socialt, pedagogiskt och ekonomiskt. Jämlikhet är viktigt för att branschen ska fortsätta att växa och utvecklas.

 

 
Women in Games

Women in Games

Women in Games är en internationell, ideell organisation som arbetar med att rekrytera fler kvinnor till spelbranschen och stödja de som redan arbetar där.

 

 
IGDA

IGDA

IGDA, eller International Game Developers Association, är en internationell organisation med över 8000 medlemmar vars syfte är att förbättra, informera om och skydda rollen som spelutvecklare världen över. I Sverige vill organisationen göra det enklare för utvecklare att dela med sig av sina erfarenheter och utvecklas i sina roller som spelskapare. IGDA Sweden har filialer i Malmö, Karlshamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm och Malmö. Nätverkande sker på den officiella Facebook-gruppen, game jams, konferenser, barer och arbetsplatser.

 

 
DONNA

DONNA

DONNA är en intressegrupp med studenter och lärare vid Högskolan i Skövde som arbetar med jämställdhetsfrågor inom spelutveckling, tätt med utbildningarna inom dataspelsutveckling. Inspirerad av projektet Supermarit och med bakgrund i spelintresserade kvinnors erfarenhet från spelkulturen och spelbranschen bildades DONNA 2011, med syfte att öka andelen kvinnliga studenter hos dataspelsutbildningarna. DONNA arrangerar varje år nätverksträffen DONNA DAY i Skövde.

 

 
Pink Programming

Pink Programming

Pink Programming vill skapa en inspirerande miljö där tjejer och transpersoner som är intresserade av programmering kan ha roligt och känna sig hemma samtidigt som de lär sig att koda, eller bygger vidare på befintliga kunskaper. Lärare och inspirationstalare är kvinnor som själva jobbar som utvecklare.

 

 
Tjejhack

Tjejhack

Tjejhack är ett initiativ som riktar sig till tjejer i alla åldrar som brinner för datorspel. Föreningen arbetar på olika sätt för att tjejer ska bli delaktiga i spelkulturen.

 

 
TEKLA festival

TEKLA

TEKLA är en teknikfestival för dig som är tjej mellan 11 och 15 år. Under en heldag får du testa spännande ämnen som robotprogrammering, musikproduktion, hur man bygger en cykelhjälm och en massa annat i en blandning som passar alla, oavsett förkunskaper.

 

 
ada conf

ada_conf

ada_conf är en endagskonferns inom tech för kvinnor och transpersoner, som organiseras av Foo Cafe och Pink Programming, med fokus att dela med sig av kunskaper inom IT.

 

 
Sverok

Sverok

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund. 101 000 medlemmar i 3 600 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. 


Fakta

2019 ökade antalet kvinnor med 22 procent, att jämföra med 14 procent för männen. Den totala andelen ökade till 23 procent. Trots att siffran kan verka låg är det fler kvinnor som arbetar med spelutveckling idag än antalet män som arbetade i branschen för tio år sedan.